'Jag ska lära dig allt jag kan...'

Fick en kommetar om pepparkaksbakandet hemma hos farmor, att det va snällt av henna att göra det med hela högen ungar och då kom jag att tänka på nått jag läst i AB här i dagarna just om detta att föra kunskap vidare.

Bla annat hade Malin Wollin skrivit i sin krönika att hon undrade vilka som skulle sylta och safta när dom i den "äldre generationen" inte kan längre, att hon inte fått lära sig att sy och brodera och därför inte skulle kunna lära sina barn alla detta...
Jag gillar Malin och håller med henne om att det är synd att vi tappar så mycket kunskap hela tiden, men jag tycker inte att det är rätt att lägga all skuld på oss 'ungdomar', vi som är mellan 20 och 35 anklagas ofta för att vara förtappade... vi är bortskämda och kan inte koka saft på vinbär från egen trädgård.
Frågan är vem "fel" det är...
Om nu gamla mormor kokar äppelmos dagarna i ända och mamma gör detsamma utifrån ett recept som hon fått lära sig av mormor, vem borde då rimligtvis föra kunskapen vidare till 'den förtappade ungdomen'?
Det finns faktiskt en generation mellan 'den äldre och 'dagens ungdomar'!

Dom gånger jag hör männsikor (läs: kvinnor) beklaga sig över att (deras barn) 'dagens ungdomar' är för bortskämda och inte vet hur man roar sig utan att supa och slåss (vilket jag faktiskt hör ganska ofta) så förundras jag alltid över att dessa männsikor (kvinnor) inte reflekterar över att det är dom själva som faktiskt uppfostrat 'dagens ungdomar'...

Hur kan man vara så "blind"?
Kanske är det dags att ställa mödrar och fäder mot väggen och tvinga dom att tala om hur man undviker skin på krämen och gnisslade gångjärn?



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0